O nama

Udruga Zlatni rez osnovana je 2004. godine u Rijeci i okuplja visokoobrazovane stručnjake i znanstvenike aktivno uključene u problematiku odgoja i obrazovanja te u aktivnosti popularizacije znanosti i znanstvenih postignuća, posebno prirodnih znanosti i matematike. Osnovni je cilj Udruge promicanje i ostvarivanje implementacije modernih obrazovnih standarda u hrvatski obrazovni sustav, osobito u području prirodnih znanosti i matematike.

Udruga obavlja sljedeće djelatnosti:
  • organizira seminare i radionice za dodatnu edukaciju nastavnika u skladu s važećim propisima
  • organizira, u suradnji sa obrazovnim institucijama, radionice za učenike i studente u skladu s važećim propisima
  • organizira razmjenu iskustava u zemlji i inozemstvu
  • potiče i ostvaruje razvoj regionalne obrazovne suradnje
  • potiče i ostvaruje programe popularizacije prirodnih znanosti i matematike
  • organizira tribine kojima je cilj podizanje razine javne svijesti o problemima u području obrazovanja
  • sudjeluje u raspravama oko reformi obrazovnog sustava
  • sudjeluje na domaćim i međunarodnim skupovima, seminarima i sl. koji su u vezi s ciljem i djelatnošću Udruge
  • organizira izdavačku djelatnost (izdavanje glasila i drugi oblici informiranja javnosti o radu Udruge, izdavanje materijala u svezi s aktivnostima Udruge, izdavanje časopisa i knjiga) prema važećim propisima
  • sudjeluje u izradi prijedloga ili davanje mišljenja o prijedlozima propisa, smjernica, preporuka, standarda i drugih akata koji se odnose na područje djelatnosti Udruge.

Članstvo u udruzi temelji se na programsko/projektnoj osnovi. Članom udruge može postati pojedinac ili skupina koji predlažu projekt za ostvarivanje određenog programa koji je u skladu s deklariranim djelatnostima Udruge. Kvaliteta predloženog projekta s kojim budući članovi žele ostvarivati programske aktivnosti kroz Udrugu, temelj je za primanje u članstvo od strane Upravnog odbora Udruge.

Udruga surađuje s brojnim institucijama i udrugama kao npr.

Odjel za školstvo Grada Rijeke, Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i sport PGŽ, Centar znanosti «Hiša eksperimentov» iz Ljubljane, HR Radio Rijeka, Prirodoslovni muzej u Rijeci, Akademsko astronomsko društvo Rijeka, Društvo matematičara i fizičara Rijeka, Sveučilišna knjižnica Rijeka, Udruga za razvoj visokog školstva Universitas, British Council Hrvatska, Tehnički muzej Zagreb,  Udruga Festival znanosti, Agencija za odgoj i obrazovanje, podružnica Rijeka, Udruga Babin pas Rovinj

PREDSJEDNICA UDRUGE
ČLANICE UPRAVNOG ODBORA