Znanost oko nas – fizika u svakodnevici

IZLOŽBA

Pokretna izložba kratkih ilustriranih tekstualnih objašnjenja svakodnevnih pojava koje se objašnjavaju fizikalnim principima, koja je autorsko djelo slovenskih popularizatora znanosti iz institucije «Hiše eksperimentov» iz Ljubljane, a na hrvatskom jeziku ih je priredila Udruga Zlatni rez.  Izložba se sastoji od 100 ilustriranih panela formata 20 cm X 60 cm na kojima se nalazi 50 pitanja i 50 odgovora o svakodnevnim pojavama koje tumači fizika. Namijenjena je izlaganju u javnim prostorima široke namjene, školama, muzejima, znanstvenim centrima ali i autobusima, čekaonicama i sl. Svi tekstovi su povezani s fizikom i tumače svakodnevne pojave. Odgovori su vrlo kratki, informativni, znanstveno ispravni i popraćeni duhovitim karikaturama poznatog slovenskog ilustratora Bože Kosa. Pitanja i odgovori nalaze se na posebnim panelima kako bi mogli biti smješteni odvojeno u prostorima s namjerom poticanja znatiželje i razmišljanja  korisnika/ prolaznika o postavljenim pitanjima dok ne dođu do mjesta na kojem su izloženi odgovori. Primjeri pitanja su „Zašto je nebo plavo?“, „Zašto se u mrlji nafte na vodi vide dugine boje?“ i sl.

Izložba je tijekom 2008. i 2009. godine gostovala  u ustanovama Grada Rijeke te svim riječkim osnovnim školama, a u 2010. u općini Matulji.

KNJIGA

Knjiga obuhvaća cjelokupan sadržaj izložbe, tj na njezinim je stranicama 50 pitanja i 50 odgovora o svakodnevnim pojavama koje tumači fizika popraćenih duhovitim ilustracijama.

  • Cijena knjige je 40 kn + poštarina.
  • Format knjige 30 cm x 9,5 cm

AUTORI IZLOŽBE I KNJIGE: Miha Kos, Gorazd Planinšič, Božo Kos, Luka Vidic, Riko Jerman, Samo Lasič, Oliver Mumalo

ILUSTRATOR: Božo Kos

HRVATSKO IZDANJE, PRIJEVOD I REDAKTURA: Rajka Jurdana–Šepić i Branka Milotić