«Baltazar» znanstvenopopularne radio emisije iz prirodoslovlja i matematike

Udruga Zlatni rez od 2009. godine izvodi projekt radio emisija Baltazar koji se realizira u programu HR Radio Rijeke. Radi se u kratkim efektnim radio emisijama u trajanju do 5 minuta, tijekom kojih se tumače zanimljivosti iz svijeta znanosti, prate događaji iz povijesti znanosti i ukratko, a znanstveno korektno, objašnjavaju znanstvena načela, pojave i uređaji iz svakodnevice  poput mikrovalne pećnice, duge, jeke, fatamorgane, zlatnoga reza, savršenih brojeva, prim brojeva itd.

Projekt uključuje osmišljavanje tema i sadržaja emisija, pripremu, lekturu, redakturu snimanje, režiju i montažu s glazbom. Emisije su na programu HR Radio Rijeke nedjeljom u 9.30, a nakon emitiranja dostupne su na mrežnim stranicama HR Radio Rijeke.

Urednica Baltazara je Rajka Jurdana Šepić, a autorice emisija su Sanja Rukavina, Marta Žuvić Butorac, Branka Milotić, Milvana Arko Pijevac i Željka Modrić.

Udruga Zlatni rez u koprodukciji s HR Radio Rijekom izdala je deset  CD-a Baltazar na kojima se nalazi ukupno 200 emisija te po jedan primjerak svakog izdanja donirala svim osnovnim školama u Primorsko-goranskoj županiji.

Rajka Jurdana Šepić nagrađena je 2014. godine Državnom godišnjom nagradom za popularizaciju znanosti 2014. godine za dugogodišnje uređivanje emisije Baltazar.

Mrežna stranica emisije na kojoj možete poslušati nedavno emitirane Baltazare
Emisija Baltazar